ÖBB Headquarters Vienna by INNOCAD

ÖBB Headquarters Vienna by INNOCAD
Project Details
Architects:
Country:
Address: Vienna
Categories:
Program
Project Area: 30,000 m2
Project Year:
Photographer:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

“Only travel is life, just as by the same token life is travel.” Jean Paul (1763–1825).

INNOCAD, in cooperation with United Everything for graphic design, won the competition for interior design of the ÖBB group headquarters in Vienna with its concept of corporate architecture based on the corporate design of the ÖBB and highlighting the notions of mobility and travel in the architecture.

A distinctive corporate architecture was developed for the interior design of the ÖBB Headquarters in Vienna based on the CI of the ÖBB through the architectural thematization of concepts of mobility and travel.

ÖBB Headquarters Vienna by INNOCAD
© Paul Ott

Within the context, the line element of the ÖBB was reinterpreted and the resulting algorithmic graphic line used as a basic design tool. The centerpiece of the design has been developed in cooperation with United Everything: a 3, 6 km long, mobile screen, which shows a journey through Austria. It spans through the 23 stories, individually divides or zones functional areas, improves acoustics and creates atmosphere with imagery. This constructs a rhythm of the passing landscape, not only through manifested visual sensory impressions, but also through concepts such as acceleration and deceleration. Thus, a contemporary working environment with functional areas of different qualities was created, meeting at the same time the desires of an increased need for spontaneous communication and of withdrawal or concentration.

Along with the floor design appears a thematically transparent and atmospheric space, which flows into the central zone in an open communication surface, distinguishing through haptic clarity the areas of movement and communication from the working areas and dividing complementarily the gigantic space. On one hand, motion and interaction become implicit and, on the other hand, warmth, softness and quiet appear with the excellent acoustics. Closed, open communications and retreat areas are arranged along the middle zone to create a communicative center that diminishes disturbance to the communication and concentrated work. Across the zone of the working spaces are displayed textile screens that work as filter, dynamic surface and create adjacent spaces.

ÖBB Headquarters Vienna by INNOCAD
© Paul Ott

This design concept continues into the multifunctional sky lobby. On the one hand, the textile room dividers allow variable zoning, and on the other hand generate different atmospheres in interaction with light and graphic.

The artistic abstract graphic on the subject of trains can be transformed by changing the LED RGB light. For each light tone the graphic modifies neutralizing other colors. The graphical image begins to move and changes with light; this can be used statically or dynamically, depending on the event.

Other Details:
Project Team: Oliver Kupfner. Dominik Gladik, Harald Glanz, Jörg Kindermann, Martin Lesjak, Michael Petar, Paul Plankensteiner

View the complete gallery

Share this article
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
see more
You might also like

Subscribe to our newsletter