Canterbury Studio / McGann Architects

Canterbury Studio / McGann Architects
Project Details
Architects:
Country:
Address: Middle Park
Categories: |
Program
Project Area: 160 sq.m.
Project Year: 2019
Photographer:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

The Canterbury Studio, designed by McGann Architects, is located at the rear of a family home in Middle Park, Melbourne. Built as an addition to the existing garage on ground level, the proposed studio consists of a guest bedroom with bathroom on the ground floor, and an open studio/entertainment area with a full kitchen on the first floor. A native garden and pool area separate the family home from the rear studio. 

Canterbury Studio / McGann Architects
Photograph © McGann Architects

The design introduces a black metal-clad box over the existing red brick garage. From the laneway, the two contrasting forms are separated by a narrow window spanning the entire width of the addition, creating the impression that the new black box addition is hovering over the existing garage. While the solid façade to the laneway provides privacy, the internal façade is harmonizing and designed to connect to the adjoining garden. The full-face of glazing, which extends the entire height of the void, not only provides the interior with an abundance of natural light but forms a connection between the ground floor and first floor spaces. A concealed automatic external blind can be retracted over the large window. 

Canterbury Studio / McGann Architects
Photograph © McGann Architects

At the heart of the studio is a concrete wall which rises through the void from the ground, accentuating the connection between the private and communal spaces. A circular opening penetrates the concrete wall, overlooking the native garden and family home outside. All floors are lined with a natural spotted gum timber to maintain a unified aesthetic throughout the studio. The kitchen cabinetry hovers above the ground, whilst the timber work bench floats perpendicular to the concrete wall, upholding the design principles from the exterior. The valchromat, brass, and earth toned porcelain slabs ensure the spaces are warm and softened.

View the complete gallery

Share this article
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
see more
You might also like

Subscribe to our newsletter

SIGN UP

Subscribe to our newsletter