Vanto Restaurant is an exploration of texture and tone

Vanto Restaurant is an exploration of texture and tone
Project Details
Architects:
Country:
Address: Sydney
Categories: |
Program
Project Area: 30 m2
Project Year:
Photographer:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

An exploration of texture and tone, Vanto Restaurant embraces saturated colour to reflect the richness of hearty Italian cooking. Located in Sydney’s iconic Queen Victoria Building, the dining area has a moody and intimate quality, with a gallery wall of sentimental photographs a homage to the owner’s Italian roots.

Vanto Restaurant is an exploration of texture and tone
Classic Thonet furniture in dark Oak is retained and adds to the richness of the palette.
© Michael Wee

The client’s brief stipulated an emphasis on ambience, subtle patterning and a slight rough-around-the-edges character. Previously, the restaurant only attracted a daytime crowd as the interior lacked warmth and personality for evening functions. In response, the new refurbishment makes a conscious step away from an overtly slick aesthetic to mirror the presentation of the food; hand cut parpadelle with lashings of ragu, crusty bread rolls and antipasto boards piled high with cured meats, cheeses and figs. The interior captures the Vanto brand – authentic, robust and unpretentious.

A bold commitment to colour envelopes the space, as emerald green is overlayed with a wash of black. This French wash finish is applied to the decorative wall paneling and introduces the first layer of a textured palette. A waiter’s station located near the entry offers necessary storage for plates and cutlery, but also sets the tone for the dining experience to follow. The chef’s ‘wine of the day’ sits beside an arrangement of native Australian florals and fine brass lettering announces the Vanto brand as patrons arrive.

Vanto Restaurant is an exploration of texture and tone
The chef’s ‘wine of the day’ sits beside an arrangement of native Australian florals, which greets patrons at the entry point.
© Michael Wee

Herringbone floor tiles in a soft, mottled grey span the entire 30sqm dining area and a sleek banquette seat wraps the perimeter walls, allowing flexibility in the furniture arrangement. Classic Thonet chairs and accompanying dark Oak tables are retained, adding to the rich and softly worn palette.

Contemporary fixtures such as spun aluminium wall lamps and clusters of bare globes introduce a welcome visual contrast. As the restaurant transitions to a night time venue, the space takes on a moodier ambience as lights are dimmed. Cosy nooks with textured cushions become a favourite spot for patrons to linger and enjoy a glass of woody red.

View the complete gallery

Share this article
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
see more
You might also like

Subscribe to our newsletter

SIGN UP

Subscribe to our newsletter