Painters´ Apartment by NEUHÄUSL HUNAL

| |

Project Details:

Type: Interiors| Residential Architecture

Architect: NEUHÄUSL HUNAL

Location: Czech Republic

Address: Prague

Program: Apartments

Year: 2020

Area: 56 sq.m.

Photographer: Radek Úlehla

A family of academic artists contacted the architects by the end of summer 2019 regarding the reconstruction of a fairly small apartment in a panel house on Červený vrch. The apartment required complete reconstruction to suit a young family with a toddler. Clients had chosen our atelier based on our previous realization of the Concrete apartment. The very decisive limit of the project was the restricted budget, however in this case, fairly compensated by the mutual understanding between us architects and the clients.

Painters´ Apartment by NEUHÄUSL HUNAL
Photograph © Radek Úlehla
Painters´ Apartment by NEUHÄUSL HUNAL
Photograph © Radek Úlehla
Painters´ Apartment by NEUHÄUSL HUNAL
Photograph © Radek Úlehla

The answer, for a particular assignment, was an architecture of improvisation, relaxed and free space shoving potential to its users. The core of the design creates life itself – the furniture from clients’ old apartment, art made by themselves and their friends, the secondhand lighting, or the fact that part of the reconstruction work was done self-made.

Painters´ Apartment by NEUHÄUSL HUNAL
Photograph © Radek Úlehla
Painters´ Apartment by NEUHÄUSL HUNAL
Photograph © Radek Úlehla
Painters´ Apartment by NEUHÄUSL HUNAL
Photograph © Radek Úlehla

The entrance hall and the kitchen were connected by a straight-forward grid of tiles, also happily spilled on the walls. Disrupting of the grid above the stove created an altar of cooking. The obligatory glassblocks illuminated the bathroom with turquoise grouting. A beautiful original wooden floors in the rooms were refurbished. The original doors were demolished, and the openings in the concrete walls were kept roughly cut. Further, the load-bearing walls and ceilings were cleaned to concrete as far as possible. Finally, installed tin doors allow for creative work with magnets and complete the avant-garde character of the corridor contrasting with the coziness of the living rooms.

Painters´ Apartment by NEUHÄUSL HUNAL
Photograph © Radek Úlehla

Within the layout, significant construction changes did not occur. However, the living space was functionally connected to the bedroom, which allowed an independent (children’s) room to emerge. In terms of furniture, using plywood, we have created three major interventions: multifunctional open storage block in the hall, full wall block of cabinets in the main room, and complete kitchen with dining corner.

View the complete gallery

Previous

Architectural Designers Note Important Changes We’ll Have To Make To Our Homes In 2022

Cameo Kitchens Collaborates With Interior Designer Lori Morris

Next