Framework House by Amos Goldreich Architecture

| |

Project Details:

Type: Residential Architecture

Architect: Amos Goldreich Architecture

Location: United Kingdom

Address: Greater London

Program: Houses

Year: 2021

Area: 721 sq.ft.

Photographer: Ollie Hammick

When the clients asked Amos Goldreich Architecture to help them design a new extension suitable for themselves and their two children, they wanted them to update the property in a way that would maximise the available space and reconnect different areas while leaving them clearly defined. The architects felt it was important to reference the separate spaces, both externally and internally, using an asymmetric form that is united by this pale white brick façade.

Framework House
Photograph © Ollie Hammick
Framework House
Photograph © Ollie Hammick

The house was formerly a series of small, disconnected spaces, with the kitchen described by the owners as “like walking into a cupboard”, it now has a heart where the entire family enjoys gathering. Each member benefits directly as the new space has created enough room so that both parents can work from home or cook while the children play in the same space.

Framework House
Photograph © Ollie Hammick

As soon as you enter the front door you are invited to venture further into the home by the calming views of the garden. The solution they have developed offers beautiful visuals and a physical connection to the outdoor space – this instantly improves the sense of wellbeing in the property. Once in the extension this sensation is further enhanced by a window seat that feels like you’re sitting inside the garden.

Framework House
Photograph © Ollie Hammick

Using the timber structure, They’ve defined different zones while enabling light to move unhindered around the spaces. The solution meant bringing materials that would make the space look bright, not stark, warm, not dated. The complementary pale exposed pine rafters not only define and divide the spaces, but simultaneously function as open storage.

Framework House
Photograph © Ollie Hammick
Framework House
Photograph © Ollie Hammick

The innovative solution of exposed timber beams has successfully helped to provide form, structure and storage to meet the requested brief while creating something unique for a growing young family.

Framework House
Photograph © Ollie Hammick

Externally with the use of Karma White Stock brick they try to emphasise the freshness and newness of the addition and creates a clear, distinct separation from the existing part of the late Victorian semi-detached London home. 

Brick continues to make an impact in the patio area where they chose to use Stone Grey brick pavers for their appearance and durability. They employed this small format to add interest while maintaining a similar aesthetic. 

Framework House
Photograph © Ollie Hammick

The paving bricks continue the masonry theme, laid in a vertical running bond they contrast the horizontal common bond application on the external facade.

A sedum roof spans the entire extension giving a beautiful view from the first-floor bedrooms, encouraging biodiversity and collects rainwater.

The ground floor isn’t the only space that has been affected. “The extension has had an impact on the entire house, “when our son looks out of his window on the first floor, he sees a beautiful green roof that merges with the garden,” says the client. “I couldn’t have envisioned having a space like this.”

View the complete gallery

Previous

The Most Frequently Renovated Rooms in the House

St Kilda home by Modscape

Next