Q-Village, a cultural centre by SCSTUDIO

| |

Project Details:

Type: Cultural Architecture

Architect: SCSTUDIO

Location: China

Address: Guangzhou

Program: Cultural Center

Year: 2020 (Proposal)

Area: N/A

Reviving Memory is a proposal by SCSTUDIO aimed to transform a ruin – site no. 7 – into the Gangtou Contemporary Gallery, a multi-functional center for art exhibitions, concerts and other types of public events. The starting point of the project is the existing ruin – a decayed façade of dark bricks which is partially collapsed. Rather than demolishing the existing structure, Reviving Memory uses the ruin as a design vector – by integrating it into a new architectural system, whose shape, layout and dimensions respond to the dialogue with the old. 

Q-Village, a cultural centre by SCSTUDIO

History, Memory and Preservation

The old façade is much more than a simple vertical plane. It’s a complex set of hidden geometries, alignments, boundaries. It’s a sequence of small and big openings – windows and doors – which dictate the directionality and the interior of the new project. On site, also, traces of old walls survived. The design of the Gangtou Contemporary Gallery embeds those traces: the footprint of the old building defines the perimeter of the new project.

To respect history doesn’t mean only preservation. Memory can be honored and can revive in many different forms. The old façade is not completed or reduced to unity. It’s left as it is – as a ruin. The area of the façade which collapsed acts as main entry to the Gallery: it is a scar, a break in the wall. When passing through, visitors will celebrate the ancient history of the Gangtou Village and will enter a new dimension. The façade acts as an intermediate layer between the present of the village (exterior) and the future of the building (interior). 

Q-Village, a cultural centre by SCSTUDIO

At the end of the design process, old and new elements engage in a dynamic dialogue. The old brick ruin is integrated within a concrete-frame structure made of piers and of a system of primary and secondary beams – whose rhythm, again, comes from the repetition of the old windows and doors on the façade. The use of traditional stucco makes the new intervention completely distinct and distinguishable from the old. Although they merge into the same composition, old and new obey two different architectural vocabularies.

Functional flexibility and open space

In solidifying traces, rebuilding the footprint of the old building, and in reinforcing its boundaries, the Gangtou Contemporary Gallery belongs to the village’s fabric. The Galery is a communal platform open to the city. It’s a free and flexible space, where natural light comes in and creates dramatic light effects.  The project is composed of three main elements: 

Q-Village, a cultural centre by SCSTUDIO

1. The outdoor patio, which serves as entry / atrium.

2. The Gallery space – a hypostyle hall capable to accommodate exhibitions and shows. No interior walls are present. Space is fluid and open to multiple possible functions. The height of the space – 5 mt. – allows the display of different artworks: installations, sculptures, performances, etc.

3. The secret garden – the culmination of the journey through the building. A small green space with a fountain: a hidden corner where to take a rest and hang out after visiting the Gallery.

View the complete gallery

Previous

Arch House by Barker Associates Architecture

Watchman’s an Atlanta Restaurant by Square Feet Studio

Next