Watermark House by Barker Associates Architecture

| |

Project Details:

Type: Interiors| Residential Architecture

Architect: Barker Associates Architecture

Location: United States

Address: Brooklyn, New York

Program: Apartments

Year: N/A

Area: 2,500 sq.ft.

Photographer: Francis Dzikowski/OTTO

This semi-attached brick townhouse had a dark garden level that didn’t take advantage of its three exposures. The parlor floor was also painted in dark tones and had not been updated in more than 50 years. The beautiful stair, pocket doors, and fireplace mantel were the only intact details worth saving.

Watermark House by Barker Associates Architecture
Photo © Francis Dzikowski/OTTO

The clients have a relationship with Watermark Designs plumbing fixtures based in Brooklyn, New York, and the kitchen and bathrooms were designed to be the showpieces of the renovated spaces. The garden level was completely opened up. A new entry vestibule lined in porcelain tiles that step into the living spaces directs the view toward the kitchen in the center of the floor. The kitchen features a 13’ island and five-foot stainless steel sink. Porcelain wraps the counter and extends onto the floor around the custom white oak and painted cabinetry. A green tile backsplash provides a pop of color. An office and pantry are accessed up a step to the left of the kitchen, off of the dining room at the front.  The living room at the back opens out onto the garden through arched windows at the back and a patio door to the side yard. More custom millwork frames the tv and conceals a coffee station. A black and white tiled powder room features an antique brass pedestal sink.

Watermark House by Barker Associates Architecture
Photo © Francis Dzikowski/OTTO

Upstairs, the parlor level has been converted into the master suite. A sitting room at the front is accessed through the original parlor doors.  Cement tiles surround the original mantel. The master bedroom overlooks the rear yard. A porcelain-lined bathroom with steam shower and freestanding tub also features a custom vanity. 

Watermark House by Barker Associates Architecture
Photo © Francis Dzikowski/OTTO

The top floor is set up for the couple’s two sons and daughter. The boys have a jack and jack style bathroom with access from each of their rooms, while the daughter’s bathroom has a vaulted ceiling.  Each bedroom features fun paint and wallpaper touches.  

View the complete gallery

Credits:
Team: Alexandra Barker, principal General Contractor: Mark Chan, GTN Construction Structural Engineer: Albanna Engineers Expediter: Philip Ferrara
Consultant: Ginette Dean

Previous

Family House in Jinonice by Atelier 111 architekti

Laurier Brantford YMCA by CannonDesign

Next