Riverdale Red House by Asquith Architecture

| |

Project Details:

Type: Refurbishment in Architecture| Residential Architecture

Architect: Asquith Architecture

Location: Canada

Address: Riverdale, Toronto

Program: Houses

Year: 2019

Area: 3,500 sq.ft.

Photographer: Nanne Springer

The residents of this grand house in the Withrow park area of Toronto were looking to replace their existing rear addition that was in need of repair. The challenge was to design a beautiful, yet durable replacement. The solution was a modern structure housed in a high performance building envelope with a fine balance of industrial and natural building materials.

Riverdale Red House by Asquith Architecture
Photograph © Nanne Springer

Brief

To design a new, two storey addition for a family of five that would stand the test of time architecturally and functionally.

Key Challenges

The architects were asked to design a beautiful, yet durable replacement for the old addition. The clients were looking for low maintenance, high performance solutions more commonly offered by industrial or commericial building materials. A key challenge was how to integrate this with more tactile and natural features of residential design.

Riverdale Red House by Asquith Architecture
Photograph © Nanne Springer

Solutions

The solution was a modern structure housed in a high performance building envelope with a fine balance of industrial and natural building materials. A strongly defined red metal cube overhangs the ground floor and protects more delicate and tactile elements where large sliding doors open to a protected garden.

Riverdale Red House by Asquith Architecture
Photograph © Nanne Springer

In addition to a long-lasting building structure, the clients challenged us to consider flexible spaces that could accommodate changes in the family’s needs as the children grow or as family members age.

The response at the ground floor was to design an interchangeable open space that allowed either a living or dining area depending on the season or occasion. The priority was functional family space that opened up to the rear garden physically & visually. A rear entry and mudroom are tucked into the corner allowing good proximity to the new bicycle shed in the garden. Full height lockers are screened by a mahogany-stained wood slat screen separating the entry space from the main room. Lockers are optimally designed to house bike helmuts and backpacks, with hooks and hanging space for coats and jackets and hidden drawers for mits and hats. A bathroom complete with shower sits directly off the mudroom for easy access. The three piece washroom could allow for single floor living and a way of aging in place. While we expected an author might want to incorporate a multitude of bookshelves, we ended up designing a lot of highly customized closed storage cabinetry. Like many families with young children, the family’s mandate was storage and organization.

Riverdale Red House by Asquith Architecture
Photograph © Nanne Springer

On the second floor, a large, open room provides a shared bedroom for two children, with a small balcony on the north side shaded by a mature oak tree. This room, also planned with flexibility, could become a master suite in the future.

The basement houses a family room/guest room with large windows opening up to a landscaped window well, providing ample light and glimpses of the green garden space, making this basement room a pleasant space.

View the complete gallery

Previous

Hotel Tokaj by NAPUR

Tungestølen, a Hiking Cabin by Snohetta

Next