The Nook House – a window seat and subterranean wine cellar extension to a family home in London

| |

Project Details:

Type: Residential Architecture

Architect: Studio 163

Location: United Kingdom

Address: London

Program: Extension

Year: 2019

Area: 30 sq.m.

Photographer: Emanuelis Stasaitis

Studio 163 have added a window seat and subterranean wine cellar to a family home in London.

E + H wanted to open up their kitchen and dining space to the garden and maximise light whilst minimising the changes to their existing façade.

The Nook House - a window seat and subterranean wine cellar extension to a family home in London
© Emanuelis Stasaitis

The main issue was the existing narrow galley kitchen which had little natural light. The aim was to create a subtle intervention that would enhance their way of living.

The proposed modest side extension as well as an opening in the rear façade allows for a widening of the plan and for a new space to be created which could be used in multiple ways. The main element of this project was to introduce a window nook which acts as a reading space, a seating area around the breakfast table and as storage for the two children’s activities.

The Nook House - a window seat and subterranean wine cellar extension to a family home in London
© Emanuelis Stasaitis

The brief included a subterranean wine cellar which required significant excavation works and the pouring of over three tonnes of cement.

The space was designed with a restrained palette of materials in mind, echoing the relaxed feeling of the garden, using highly skilled joiners to create feature pieces and using a subtle terrazzo for the continuous backsplash to provide a playful element to the kitchen.

Externally, the facade respects what is already there, a context of inter-war Art Deco housing typically finished in white render.

View the complete gallery

Previous

GOM House by (ma!ca) architecture

Pony Running Daycare Showroom by VMDPE Design

Next