Sorauren 116 by Ancerl Studio

| |

Project Details:

Type: Residential Architecture

Architect: Ancerl Studio

Location: Canada

Address: Toronto

Program: Houses

Year: 2019

Area: N/A

Photographer: Gillian Jackson

Text description provided by the architects

Located in the heart of flourishing Parkdale in Toronto’s beloved West End, Sorauren 116 is one half of a dual residential development. Where a pair of dilapidated semi-detached houses once stood now rise two unique gems of modernity. Following the narrative of a heritage barn brought back to life, the detached homes have been conceptualized to visually appear as one single volume defined by its traditional triangular architecture. Only from up close will the observer notice a crisp breakpoint between the properties.

Sorauren 116 by Ancerl Studio
© Gillian Jackson

Featuring heritage yellow-toned brick, reclaimed barn boards and industrial window frames, the home represents a new generation of contemporary houses. Nostalgic in its emotive form yet modern in its programming and flow, Sorauren 116 warms the hearts of neighbours, passers-by and guests alike.

Sorauren 116 by Ancerl Studio
© Gillian Jackson

With great attention to space planning and through the creation of awe-inspiring open volumes, the guests are fully engaged as they explore the property. It truly is a journey of discovery defined by its initial sense of arrival, and through the storytelling juxtaposition of materials, textures and unexpected combinations. With ceilings of up to 30 feet and walls of windows encased by industrial black frames, the home feels like an airy loft dedicated to the joy of entertaining and the bliss of cosying up.

Sorauren 116 by Ancerl Studio
© Gillian Jackson

The entire third floor is devoted to the masters’ living quarters. It includes a lush bedroom and private balcony overlooking mature treetops while a spacious dressing room leads to the marble-tiled bathroom. Glamorous and energizing, this haven of self-care boasts a contemporary double vanity, a deep standalone tub and a light-filled open shower integrated within nature.

Nestled in Toronto’s sought-after Parkdale neighbourhood, Sorauren 116 merges Canadian heritage with touches of industrialism in a relevant statement of modernity.

View the complete gallery

Previous

Henning Larsen Wins International Competition for Major Tower in Central Sydney

Embassy of Finland, New Delhi by ALA Architects

Next

2 thoughts on “Sorauren 116 by Ancerl Studio”

Comments are closed.