Muse House by Alexander Martin Architects

| |

Project Details:

Program: Houses

Year: 2018

Area: 1,500 sq.ft.

Photographer: Richard Chivers

The house is an early 20th Century dwelling infilled between two semi detached villas within the De Beauvoir estate. The client sought to improve the spatial quality and operation of the house in order to create a calm atmosphere for quiet reflection and meditation.

Muse House by Alexander Martin Architects
© Richard Chivers

Retaining the existing facade, it’s neat scale is defined through large open rooms, with deep views front to back that enables the house to function as a continual space. This free flowing arrangement connects the main living spaces, garden and roof terrace whilst private spaces are tightly configured in the centre of the plan, with rooflights and mirrors introduced to enhance natural light.

Muse House by Alexander Martin Architects
© Richard Chivers

A consistent palette of smoked bamboo, dark grey concrete and the vibrant colour was used in response to the clients love for the volcanic rocks of Hawaii. A bamboo staircase provides access to the upper levels. The top floor loft space functions as a guest room / meditation space, complete with a bathtub to enjoy the night sky.

Through the use of an air source heat pump and solar panels, nearly all the electricity and hot water required for the dwelling is generated on site.

View the complete gallery

Previous

Kew Hues, a recent renovation in New York by BRANDT : HAFERD

Belgica House by AMZ Arquitetos

Next

1 thought on “Muse House by Alexander Martin Architects”

Comments are closed.