Plumbers House by Finnis Architects

| |

Project Details:

Type: Residential Architecture

Architect: Finnis Architects

Location: Australia

Address: Melbourne

Program: Houses

Year: 2016

Area: N/A

Photographer: Nic Granleese

Text description provided by the architects

Plumbers house by Finnis Architects, is a bold and unashamedly modern statement on a suburban street in Strathmore, Melbourne.

Located North of Melbourne’s CBD, the Plumbers house manages to capture the clients desire for a modern design, becoming a prominent statement to the streetscape in a growing area of Melbourne. The attention to detail seen both internally and externally throughout the entirety of the building perhaps sets the tone for the future Architectural style of the area which encapsulates the essence of family living.

Plumbers House by Finnis Architects
© Nic Granleese

Its proudly austere frontage allows the quality of materials, workmanship and detailing to shine. The light concrete tones of the entrance contrast with the zinc cladding creating a clear articulation to the frontage. The material palette to the front is beautifully restrained yet not without intrigue; thanks to the natural patina of the zinc, coupled with the linear, yet arbitrary patterning of the cladding itself.

Plumbers House by Finnis Architects
© Nic Granleese

A strong brief driven by the owner’s occupation as a plumber was a key influence in the design as the theme of water provides an overwhelming sense of calm. A cascading water feature lines the entrance as this tranquillity flows through the buildings in built aquarium and the large viewing window on one of the pool walls creates an atmospheric light for the basement.

Plumbers House by Finnis Architects
© Nic Granleese

A generous atrium leads into a connected series of well-conceived spaces that are bathed in natural light; one of the prevailing features of this home. Varying ceiling heights provide a hierarchy and distinction between zones, without diminishing the generous open planned living area.

The playfulness of the rear elevation is a surprising contrast to the frontage; a deep overhang to the balcony provides a suitably comfortable position from which to overlook the multitude of activities in the garden.

Plumbers House by Finnis Architects
© Nic Granleese

The natural and sustainable palette of zinc, timber and stone allows this home to sit proudly on its site. It is rich, both visually and texturally; understated, yet beautifully elegant. Most importantly the home encapsulates family living, providing inspiring spaces both internally and externally.

The floor to ceiling sliding doors and windows that access the alfresco area allow for seamless outdoor/ indoor living creating the ultimate entertainment area under the rear cantilevered overhangs. A sporting zone ensures the kids are kept entertained in the backyard while the private courtyard aids in providing a moment of peace.

View the complete gallery

Previous

Creek House by Faulkner Architects

Bécassines Cottage by Atelier BOOM-TOWN

Next