Leacroft House by Paul Raff Studio

| |

Project Details:

Type: Residential Architecture

Architect: Paul Raff Studio

Location: Canada

Address: Toronto

Program: Houses

Year: 2018

Area: 590 sq.m.

Photographer: A-Frame

Text description provided by the architects

Leacroft House combines bold, modern architectural form with sustainable green strategies for the 21st century family lifestyle. From the street you see the Algonquin limestone front façade, fleuri cut with honed and polished pieces. The cladding layout forms a playful pattern between the darker limestone pieces on the lower volume of the house and lighter pieces used on the upper volume. With small punch windows knit into the precise cladding layout, the front of the house affirms its durability and function.

Leacroft House by Paul Raff Studio
Photograph © Ben Rahn / A-Frame

The lofty interior of this two-storey house curates an easy flow of flexibility and adaptability for a multi-generational family and combines spaces that are both open and shared, as well as private and intimate. Utilizing central circulation and stairs, the house conjoins how the basement, ground floor and second floor bedrooms relate to each other. This is combined with a high performance building envelope and a high efficacy HVAC system, including radiant in floor heating, providing an exceptional level of thermal comfort and energy efficiency.

Leacroft House by Paul Raff Studio
Photograph © Ben Rahn / A-Frame

The central room, where the ceiling is doubled in height, opens from the kitchen, allowing social life to convene around the island, and provides space for people to sit and enjoy family life in a light-filled room that faces the garden and conservatory. The conservatory was designed for indoor hydroponics with a 26’ long skylight and large lift and slide doors which open to the garden, merging the inside and out.

Leacroft House by Paul Raff Studio
Photograph © Ben Rahn / A-Frame

The most striking feature of the house is the rear garden façade featuring a custom louver system. Twenty six powder coated vertical stainless steel louvers (approx. 7’h x 2’w) are angled to precisely align with the compass orientation of north, south, east, and west. Using light simulation and modeling in the design process, the sculptural composition maximizes sunlight and solar heat gain in winter, while shading the sun in the summer and providing privacy from neighboring properties. Its vibrant “kinetic” composition combines both the familiarity of modern architecture with the ecological realities of our contemporary condition.

View the complete gallery

Previous

Hampton House by Habitech Systems

Black Box by MATA Architects

Next