Bellwoods Lodge by Great Lake Studio

Located on a small lot in Downtown Toronto, the owners of this new three storey residence desired a peaceful urban retreat
Bellwoods Lodge by Great Lake Studio
Photograph © Tom Arban
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit

PROJECT DETAILS:

Text description provided by the architects

Located on a small lot in Downtown Toronto, the owners of this new three storey residence desired a peaceful urban retreat, purposefully tailored to nurture and enhance a close communal family life and their enjoyment of the outdoors. The response is a highly personalized expression of one small family’s particular lifestyle.

Bellwoods Lodge by Great Lake Studio
Photograph © Tom Arban

At ground level, a back-split condition responds to the natural slope of the site. An adventurous sectional arrangement continues vertically upward, with additional split levels arranged around a 3-storey light well, drawing sunlight (and moonlight) deep into the house. A home office occupies the light well, with views to the living room above, and a library space below. What would typically be the dark middle of the house is bathed in sunlight and enjoys a feeling of expansive vertical space. The various regions of the home are all closely knit together across this interior light well, creating an interesting balance between separation and intimacy: While the family may be individually occupied with remote activities (cooking, lounging, working, playing), they are always quickly and easily engaged with one another.

Bellwoods Lodge by Great Lake Studio
Photograph © Tom Arban

The three principal living spaces (Living room, Kitchen/ Dining area, Library) also expand outwards, into separate exterior areas, each with its own unique and complementary character. At ground level, an arrangement of subtle level changes and low partitions gradually increase the degree of privacy as one moves from the street, through the interior, and into a secluded, forested back garden. The third floor living room – an urbanized version of a cabin in the woods with wood stove and cedar ceiling – nestles intimately into tree tops at one end, and opens widely toward the sky at the other. An upper level outdoor terrace offers easy enjoyment of the city skyline, urban tree canopy, sunsets, and the night sky.

The house is thus organized around three principal axes which connect the interior with the outdoors: a ground level Garden Axis, a third level Sky Axis, and a vertical Sun Axis.

View the complete gallery

Share this project:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
SIGN UP

Subscribe to our newsletter