MD House by Alric Galindez Arquitectos

The house is located in the Patagonia region in Argentina in a site with a subtle slope and views towards the Gutierrez Lake and the Catedral, Ventana and Otto Hills
MD House by Alric Galindez Arquitectos
Photograph © Albano Garcia
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit

PROJECT DETAILS:

Text Description provided by the architects

The house is located in the Patagonia region in Argentina in a site with a subtle slope and views towards the Gutierrez Lake and the Catedral, Ventana and Otto Hills.

MD House by Alric Galindez Arquitectos
Photograph © Albano Garcia

On the first approach, two interrogations arise: what is the relation between the project and the landscape and how does one live in a spacious home.

We are looking for a building in which the human presence is manifested by the abstract geometry, which in juxtaposition with the surrounding landscape, enhances nature. This dichotomy, extends throughout the whole execution of the project.

MD House by Alric Galindez Arquitectos
Photograph © Albano Garcia

The house is divided into volumes connected by spaces which are exposed to the landscape. Therefore, the access to any of these volumes implies going in and out between the house and landscape. Getting exposed to the landscape means taking refuge in the house itself. One becomes part of the landscape and watches it through framed through the window.

The idea is built by five prisms; each one of them is rotated from its axis to comply with the roof´s slope regulations. This way, both the roof and the volume make up one single abstract element. The prisms are joined by various connectors (stairs, hallways, and bridges), they are built voids. The contrast between the connectors and closed prisms, create a rhythm in the promenade of the house.

MD House by Alric Galindez Arquitectos
Photograph © Albano Garcia

We tried achieving the feeling of coziness by the separation of the volumes. Smaller spaces become appropriate more easily. The distance of each volume from one another, enable them to be inhabited independently.
Therefore, a spacious home located in a natural setting, enhances its landscape as well as it invites to be inhabited at the same time.

View the complete gallery

Share this project:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
SIGN UP

Subscribe to our newsletter