Central Area Home by Fivedot

A renovation of a 1950’s era home into a gathering space for a custom furniture maker and his family
Courtyard
Looking at the courtyard from the garden - Photograph © Daniel Bernauer
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit

PROJECT DETAILS:

A renovation of a 1950’s era home into a gathering space for a custom furniture maker and his family.

The existing home was a small square on a large lot. While the original house was small, the property had a lot of potential for an addition as well as a large garden. Over the years, the garden flourished and the owners decided to build an addition to provide more space for their growing family and create a courtyard that backed up to the garden.

Courtyard
Looking at the courtyard from the raised lawn area next to the garden – Photograph © Daniel Bernauer

The addition created a new brick courtyard embraced by the low entry decks on one side and the abundant foliage of the garden on the other. The new wing, which houses bedrooms and bathrooms, allowed the existing spaces to be opened to create a large central gathering area filled with light from new skylights. The whole house was wrapped in vertical cedar to tie everything together and bring a sense of warmth to the project.

All of the interior casework (and much of the furniture) was built by the owners who also happen to own a handmade custom furniture company, 16th workshop. The simple forms and expressed materials are highlighted by the abundant natural light that flood the space through the new skylights.

The addition was designed to promote passive cooling and both the old and new parts of the house received exterior insulation under the local cedar rain screen. With the belief that the most sustainable building strategy is to build well, the same care was put into the construction of the house as the owners put into their furniture.

Kitchen
Skylights bring light into the deeper parts of the floor plan – Photograph © Daniel Bernauer

Questions and Answers

What was the brief?

To add two bedrooms and two baths while creating a welcoming courtyard and opening up the interior of a 1950’s post war box.

What were the key challenges?

The major challenge was designing the addition so it could be built while the family was living in the existing house.

What were the solutions?

The use of a ‘gasket’ connecting the addition to the main house allowed the addition to be built without affecting the main house. Once the addition was almost completed, the two volumes were connected. This minimized disruption in the daily lives of the owners.

View the complete gallery

Share this project:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
SIGN UP

Subscribe to our newsletter