Palo Alto Residence / Studio VARA

A young couple approached Studio VARA to design a new ground-up residence for their busy family of five on a prominent yet petite corner lot in Old Palo Alto
Palo Alto Residence / Studio VARA
Around the perimeter of this courtyard, three walls of sliding and pocketing glass doors open up to a series of decks and patios that blur the lines between indoor and outdoor. Photo © Matthew Millman Photography
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit

PROJECT DETAILS:

Text description provided by the architects

A young couple approached Studio VARA to design a new ground-up residence for their busy family of five on a prominent yet petite corner lot in Old Palo Alto. With a generous program and a limited allowable footprint, they challenged the designers to create a small, flexible home with a large presence.

Palo Alto Residence / Studio VARA
The second floor is a compact rectilinear volume containing bedrooms and bathrooms wrapped around a light-flooded central stairwell. Photo © Matthew Millman Photography

To solve this puzzle, Studio VARA conceived of the house as a Rubik’s Cube of tightly interlocking spaces that expand outward into a landscape of intimate yet generous outdoor rooms. To break up the massing and achieve lightness within a compact, rectilinear envelope, they used distinct materials to articulate three stacked volumes that shift and recede from sight as they move up: concrete for the basement, wood at the main level, and dark zinc for the top floor. The main level is lifted slightly above grade, allowing deep light wells to penetrate underground and provide light and air to a full basement. Carefully considered window placement adds ornament and rhythm to the façade.

Palo Alto Residence / Studio VARA
The level of detail and ornament lend a human scale and hand-crafted feel to the abstracted forms and dramatic materiality of this modern home. Photo © Matthew Millman Photography

Inside, sumptuous materials and sophisticated detailing make the home feel large and luxurious. Uninterrupted floor-to-ceiling glass walls allow the outdoors and daylight to penetrate the house and maximize sightlines to achieve a feeling of spaciousness. Elegant, carefully considered cabinetry and built-ins in the kitchen and entertaining areas on the main level ensure that the open plan does not feel loft-like. A sculptural steel stair set against a continuous stone-slab wall anchors the entire house and unifies the three levels. Upstairs, the master suite and bedrooms are strategically organized to ensure privacy and views outside.

Studio VARA provided a full range of services to weave the architecture, interiors, furnishings, and landscape into a seamless, integrated whole.

View the complete gallery

Share this project:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
SIGN UP

Subscribe to our newsletter